• slider-image

Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Lees meer →

Onderzoek restlevensduur Westergasfabriek Amsterdam

De Westergasfabriek te Amsterdam is een gebouw uit 1902 dat is ontworpen voor de opslag van gas gewonnen uit steenkool. In jaren 60 is het gebouw alleen nog gebruik voor tijdelijk opslag van materialen. Pas in het jaar 2000 is de gashouder gerenoveerd om dienst te doen als evenementenhal. Toen is ook de telescopische opbouw waarin het gas werd opgeslagen verwijderd en is de ruimte onder gashouder als gebouw bewaard gebleven. Daarna is in 2001 het dak geïsoleerd. Voor zover bekend zijn na 1967 geen schilderwerken of andere corrosiewerende maatregelen uitgevoerd om levensduur van de bestaande staalconstructie te verlengen.

In opdracht van DPA Couberg-Huygen, heeft Bjond samen met M.C. Know-How corrosie-technische-expertise geleverd voor het meer dan 100 jaar oude gebouw van de Westergasfabriek te Amsterdam. Doel van het onderzoek was om samen met een team van beheerder, constructucteur en bopuwfysicus te komen tot een adequaat instandhoudsplan. Het monumentale gebouw dat oorspronkelijk is ontworpen voor gasopslag dient nu als evenmentenhal.

Met de corrosietechnische expertise van Bjond hebben is de toestand (ernst en omvang) van de stalen (hoofd)onderdelen nader onderzocht. Op grond daarvan zijn aanbevelingen gegeven voor te nemen maatregelen op gebied van corrosiebeschermende maatregelen. Als uitgangspunt is hierbij gehanteerd dat het gebouw nog minimaal 30 jaar en maximaal 50 jaar de huidige functie als evenementenhal veilig zal moeten vervullen.